Friluftsliv i solen? Husk solbrillene!

Det er lite som kan måle seg med å være ute i solen, enten det er på sykkelsetet, i marka til fots eller på ski.

Solbriller er viktigere enn mange tror, og det kan ta tid å velge riktig type. Bruker man for eksempel linser, trenger man ikke solbriller med slipt glass. Hvilke aktiviteter du foretar deg utendørs er også av betydning.

Solbriller til en aktiv fritid handler om mye mer en tidsriktig design og god komfort, først og fremst dreier det seg om sikkerhet. Solbrillene skal først og fremst beskytte mot skadelige UV-stråler. Huden rundt øynene er tynn, og trenger også ekstra UV-beskyttelse.

  • Langrenn
    Når du går på ski og sola skinner, reflekteres lyset i den hvite snøen. Derfor er det viktig at du bruker polariserte glass som fjerner reflekser. Ikke la gode skiopplevelser gå til spille på grunn av dårlige solbriller.
  • Alpint
    I alpinbakken går det unna, så her er det bra å ha et par solbriller med polykarbonatglass som beskytter mot uhell som kan gi fysiske skader på øyet. Goggles gjør opplevelsen i bakken både mer behagelig og sikrere for øyene.
  • Klatring
    Klatrer man på høyt nivå kreves det et skarpt og perfekt syn. Her trengs det solbriller som beskytter mot skarp sol, reflekser og mot ting som kan falle ovenfra og gi fysiske skader på øyet. Brillene skal sitte godt og knapt merkes slik at man kan konsentrere seg hundre prosent om klatringen.

Klatrer

Bruk solbriller i påskesola

I påskesola er det ekstra viktig at man bruker solbriller. Mange trekker mot store hvite vidder for gode opplevelser. Kombinert med påskesolen, påløper man risiko for solbrenthet og snøblindhet. Snø kan reflektere opp til 90 prosent av solstrålene, derfor er beskyttelse av øyene særs viktig når man er på fjellet. Variasjoner i ozonlaget er også med på å påvirke hvor sterk solen er fra dag til dag. UV-indeksen er høyere i snødekte områder sammenlignet med hvor det er bart. Utøver man forsiktighet og tar sine forholdsregler i sola, med gode solbriller som beskytter alt etter hvilke forhold du befinner deg i, kan du nyte fjellet, naturen og lyset alt du orker.