Ut på tur, aldri sur?

Det er høst og det betyr mange turer i fjellheimen. Er du riktig skodd for anledningen? 

Det å ha riktig sko når man skal ut på tur, blir stadig viktigere. Vi er kommet langt siden steinalderen når vi bevegde oss barbeint rundt i landets skoger. Det finnes mange kriterier som kjennetegner en god tursko, men noe av det som er viktigst er at skoen sitter godt på foten.

Hvordan kan du kjenne igjen en god tursko?

En god tursko for deg og ditt behov, er det faktisk bare du som kan kjenne igjen. Du kan selvfølgelig få hjelp i butikken til å finne alternativer, men det er din fot som skal ha skoen på. Det betyr at det er du som må kjenne hvordan skoen sitter på foten. Lurer du på hvilke andre kriterier som avgjør hva som er en god tursko?

  • Passform til foten. Skal skoen brukes på høst og vinter bør det være plass til et par ullsokker.
  • Vanntette sko er en fordel om du beveger deg i vått terreng.
  • Tåler skoene kulde? Skal du bevege deg i vinterlandskap, gjerne i Nord-Norge er det viktig med sko som tåler greit med kulde.
  • Høye eller lave? Noen foretrekker lavere tursko, mens andre foretrekker høyere. Da er det viktig at hele skoen er vanntett, vindtett og tåler kulde.
  • Sko med godt grep uansett vær. Det er viktig at skoene ikke sklir på is, våte steiner eller hard snø. Når du er ute og går tur kan du komme bort i veldig mye forskjellig.

Tursko

Dyre sko? 

Tursko kan gjerne være veldig dyre sko ettersom det kreves mye av skoene. Det forskes stadig på forskjellige teknikker som kan brukes for å gjøre skoene bedre å gå tur i, uansett terreng og vær. Men om du har lyst til å spare noen kroner kan du kjøpe sko online gjennom for eksempel footmall.no. Vil du kjenne hvordan skoen kjennes på foten, er det ingen som stopper deg fra å gjøre research i butikkene før du handler. Det kalles å være prisbevisst og er noe vi alle bør etterstrebe.