Turisme på vei oppover

I Norge har turisme gått fra nærmest å være en liten biinntekt til en milliardindustri i løpet av få år. Horder av japanere, tyskere og amerikanere ankommer landet hvert år, og de legger igjen store summer på sin vei.

De siste årene har særlig nordlysturisme og hvalsafari bidratt til at Nord-Norge er en populær destinasjon for utenlandske turister. Men, det er ingen av disse som er utgjør den gruppen mennesker som legger igjen mest penger på ferie i Norge – og hvem det er vil kanskje overraske deg.

Nordmenn setter fortsatt pris på å feriere i eget land, men Hollywood har satt Norge på verdenskartet

Nordmenn står faktisk selv for mesteparten av norske reiselivsinntekter. Det har alltid vært populært blant nordmenn å feriere hjemme, men nå ser det ut til at vi setter enda mer pris på det enn før. Og det er ikke rart, for det er ikke mange land i verden som kan by på like vakker og variert natur som fedrelandet vårt!

Enten du reiser nordover, sørover, vest eller øst, har hver landsdel noe helt unikt og spennende å by på. For nordmenn fra Sør-Norge, frister det med nordlyssafari og overnatting i lavvo på den nordnorske vidda, og nordlendingene ønsker seg gjerne til Sørlandets langstrakte strender og behagelige varme. Hvorfor reise utenlands, når man kan finne hva enn man søker rett utenfor døra!

Norsk turisme har også fått en god del gratis markedsføring ved at Hollywoodfilmer som Star Wars: The Empire Strikes Back og flere Bond-filmer har spilt inn berømte og spektakulære scener i Norge – det har virkelig bidratt til å sette storslått norsk natur på kartet internasjonalt. Senest i 2017 spilte Tom Cruise inn scener og stunts til Mission Impossible – Fallout i spektakulære omgivelser på Preikestolen i Rogaland. Da er det ikke rart at stadig flere turister vil reise hit!

Det er kanskje ikke overraskende at det er naturopplevelser som trekker flest turister, og dermed også mest penger. Dette er det flere grunner til, men det er blant annet fordi:

  • Store deler av Norge består av bortimot uberørt og svært variert natur
  • Vakre og ville områder har blitt mer tilgjengelig for turister
  • Fjorder, nordlys og laksefiske har gjort Norge internasjonalt kjent